top of page

Interpelácia vo veci ochrany industiálnej zóny Matador

Vážený pán starosta,

dovoľujem si Vás požiadať o aktívnu snahu Mestskej časti Bratislava-Petržalka v prípade znovuobnoveného konania vo veci vyhlásenia objektov v areáli bývalej továrne Matador na Údernickej ulici v Bratislave za národnu kultúrnu pamiatku.

Hlavné mesto vo svojom stanovisku z februára 2015 odporúča zakomponovať predmetný areál ako kultúrnu hodnotu do aktuálne spracúvaného ÚP zóny Matador.

Vzhľadom na fakt, že ide o areál zapísaný v zozname pamätihodností MČ Petržalka je našou povinnosťou ju chrániť a preto Vás láskavo žiadam o vyvolanie rokovania s investorom stavby. Ide o jedinečnú stavbu z architektonického, ale aj konstrukčného hľadiska. Výborne je v nej zdokumentovaná industriálna architektúra 19. stor. Pôvodné objekty a všetky konštrukcie v interiéri, ale i v exteriéri sú zachované a neporušené. Podobné zóny sa na celom svete premieňajú na zóny progresívneho kreatívneho priemyslu.

Apelujem na Vás aj s ohľadom na dodržanie medzinárodnej Charty industriálneho dedičstva 2/IV a dodržanie medzinárodnych dohovorov. Žiaľ, v minulosti i v súčasnosti sme svedkami nenávratnej likvidácie svojej historickej pamäte.

Ak by sa podarilo presadiť v území jeho koncpečnu pamiatkovú kultúrnu ochranu, bolo by vhodné zamýšľať sa nad zaradením tejto jedinečnej kultúrnej priemyselnej pamiatky do kultúrneho dedičstva Unesco.

Každý starosta či primátor akejkoľvek obce, každé zastupiteľstvo, miestni obyvatelia, majúci vo svojom katastri takúto stavbu, by mali urobiť všetko pre jej starostlivú ochranu.

Dôsledky monofunkčnosti Petržalky, ktoré denne zažívame nielen v doprave, sa stále dajú vyvážiť. Našou povinnosťou je nepodľahnúť tlakom investorov a ponúknuť obyvateľom Petržalky rozmanitosť prostredia a uchovávanie genius loci.

Zachovanie areálu považujem za dôležité vo vzťahu k histórii Petržalky, keďže išlo o druhé najväščie priemyselné centrum v celom vtedajšom Uhorsku. V závere pripomínam známy citát: "Národ, ktorý nemá záujem o svoju minulosť, nemá právo na budúcnosť."

ODPOVEĎ STAROSTU:

Neprehliadnite
Najnovšie príspevky
Archív
Kategórie
No tags yet.
bottom of page