top of page

Interpelácia vo veci vydaného búracieho povolenia objektu Pohostinstva Lipa

Vážený pán starosta,

už na predchádzajúcom zastupiteľstve Vás v tejto veci oslovil poslanec Juraj Kríž, ktorý dostal od Vás na túto tému odpoveď.

Ak by som to zhrnul, no dalo by sa skonštatovať v tejto chvíli, že ste konali a všetko prebehlo v súlade so zákonom, čo je aj pravda.

No nedá mi nespomenúť zopár dojmov. Konalo sa v súlade so zákonom, no zároveň iba akosi "od stola". V bezprostrednom okolí sú dve dotknuté inštitúcie:

1. Základná škola na Nobelovom námestí

Základná škola na Nobelovom námestí ani len nebola prizvaná ako účastník konania.

Ako som spomínal vyššie, zrejme podľa exaktného výkladu zákona, asi nemusí byť prizvaná. No upozorňujem, že škola bude búracími prácami priamo dotknutá, v jej bezprostrednej blízkosti sa budú pohybovať ťažké mechanizmy, no napriek tomu nebola oslovená. Počas búracích prác má byť použité a škola ho nebude môcť využívať. Základná škola využíva verejné basketbalové ihrisko aj na výučbu. Je na škodu veci, že riaditeľka ZŠ nebola oslovená a nemohla sa k tejto téme vyjadriť.

2. Základná umelecká škola na Daliborovom námestí

Základná umelecká škola na Daliborovom námestí bola prizvaná ako účastník konania, no ako som spomínal vyššie, tu sa zrejme rozhodovalo iba „od stola“. Pretože naozaj, Hlavné mesto SR Bratislava, v ktorého správe sa nachádza ZUŠ, vydal kladné stanovisko. No opätovne, samotná riaditeľka ZUŠ nebola oslovená. Predpokladám, že niekto v Primaciálnom paláci „len“ napísal papier s kladným stanoviskom a bolo „vybavené“.

Naozaj by ma zaujímalo, prečo v nebola oslovená priamo pani riaditeľka ZUŠ, ktorá objekt najlepšie pozná?

Správca, teda Hlavné mesto SR Bratislava asi ani nevedelo, že ZUŠ má organ umiestnený práve na stene objektu s ktorým susedí Pohostinstvo Lipa. Akékoľvek narušenie steny môže vyvolať veľkú poškodenie tohto unikátneho nástroja. Áno, ako jediná ZUŠ v Petržalke má práve ZUŠ na Daliborovom nám. vo svojom objekte organ.

Chápem, že táto otázka by mala smerovať na Magistrát hlavného mesta, no obraciam sa na Vás, pán starosta, zároveň ako na mestského poslanca, aby ste v tejto veci interpeloval aj správcu ZUŠ.

Zároveň pripomínam, že Pohostinstvo Lipa susedí v bezprostrednej blízkosti "obľúbeného" korza, kde sa denne promenádujú Petržalčania aj zo širšieho okolia, zároveň aj obyvatelia okolitých domov, ktorí potenciálnymi búracími prácami budú dennodenne konfrontovaní a mnohí si to neželajú a spísali petíciu.

Chápem, že Pohostinstvo Lipa je súkromným objektom s ktorým si majiteľ môže naložiť ako uzná za vhodné. No zároveň sa stal majiteľom Pohostinstva, o ktorom vedel presne, kde sa nachádza a musí počítať s tým, že so svojou nehnuteľnosťou musí zaobchádzať tak, aby nenarušil život inštitúcií a obyvateľov vo svojom okolí.

ODPOVEĎ STAROSTU:

Neprehliadnite
Najnovšie príspevky
Archív
Kategórie
No tags yet.
bottom of page