top of page

Interpelácia vo veci vyhláseného verejného obstarávania na grafické spracovanie, tvorbu, tlač a dist

Vážený pán starosta,

14. mája 2015 Mestská časť Bratislava-Petržalka vypísala bez upovedomenia Miestneho zastupiteľstva verejné obstarávanie na grafické spracovanie, tvorbu, tlač a distribúciu regionálneho periodika.

Upozorňujem na potenciálnu možnosť porušenia zákona č. 138/1991 Z. z. o majetku obcí. Konkrétne §7 ods. 1) Orgány obce a organizácie sú povinné hospodáriť s majetkom obce v prospech rozvoja obce a jej občanov a ochrany a tvorby životného prostredia.

Už vypísaním predmetného verejného obstarávania mohlo prísť k porušenie zákona.

Toto verejné obstarávanie je zaujímavé niekoľkými bodmi:

1. Veľa obstarávaní v jednom „balíku“

Z podkladov vyplýva, že jeden dodávateľ služby zabezpečí tlač, grafické spracovanie, distribúciu, zároveň i obsahovú náplň periodika.

Je všeobecne známe, ak by sa jednotlivé súčasti zákazky každá obstarávala samostatne, je pravdepodobnejšie, že sa dokáže vysúťažiť oveľa nižšia cena.

2. Cena

Verejné obstarávanie je vypísané na odhadovanú sumu 450-900 tis. eur za všetky spomenuté služby v priebehu troch rokov. Cieľom verejného obstarávania by malo byť docielenie čo najnižšej, no zároveň kvalitnej služby v prospech občanov mestskej časti. Doteraz vynakladala mestská časť na túto službu cez priamu dotáciu 104 tis. eur ročne plus náklady na redakciu. Po novom je potenciálne možné, že mestská časť bude na túto službu vynakladať oveľa väčšie prostriedky, než tak bolo doteraz. Suma na vydávanie regionálneho periodika v rozmedzí 450-900 tis. eur bude patriť jednoznačne k jednej z najvyšších v rámci všetkých mestských častí.

Pričom z preštudovania súťažných podkladov nie je zrejmé kam bude smerovať príjem z inzercie.

V tomto prípade môže ísť aj o obchádzanie zákona č. 502/2001 Z. z. o finančnej kontrole a vnútornom audite. V tejto súvislosti by som sa chcel spýtať z čoho ste vychádzali, z akých predpokladov pri zadanej sume? Bola vykonaná Predbežná finančná kontrola podľa §9 tohto zákona? Opäť si dovolím vysloviť miernu pochybnosť v otázke hospodárneho, efektívneho, účinného a účelného použitia verejných prostriedkov, ako sa píše v ods. 1 spomenutého paragrafu.

Taktiež by som poprosil meno vedúceho zamestnanca, ktorý túto kontrolu mal vykonať podľa ods. 2.

3. Verejné obstarávanie bez Mediálnej rady

Verejné obstarávanie ste vypísali bez informovania Miestneho zastupiteľstva. Pričom sme boli doteraz v domnienke, že sa bude kreovať Mediálna rada zostavená z členov Miestneho zastupiteľstva, ktorí budú môcť „ustrážiť“ mediálny priestor mestskej časti. Takto sa môže stať, že mediálna rada bude už len štatistickým orgánom mestskej časti.

Preto navrhujem prehodnotiť vypísané výberové obstarávanie a počkať na vytvorenie očakávanej mediálnej rady, ktorá sformuluje požiadavky na verejné obstarávanie v otázke spomínaných služieb.

Úplne na záver si dovolím pripomenúť v tejto súvislosti podnet na ÚVO, ktorého predmetom je práve dodávanie služieb, no zatiaľ nepoznáme závery šetrenia. Určite by bolo dobré v tejto chvíli počkať na závery a až na základe ich opatrení a odporúčaní zvoliť nasledovné postupy.

Vopred ďakujem.

ODPOVEĎ STAROSTU:

Neprehliadnite
Najnovšie príspevky
Archív
Kategórie
No tags yet.
bottom of page